Hvordan udvikler vi start-ups til scale-ups?

“Scale-up” bør være et nøgleord i enhver forretnings- eller vækststrategi. I mange år er der fokuseret på start-ups, og hvordan vi på bedst mulig vis får skabt gode vilkår for iværksættere; et område, som stadig kræver fokus og bedre betingelser.

Men det er ligeledes vigtigt, hvordan vi udvikler start-ups, så de kan videreudvikle sig til scale-ups. Det er vigtigt i forhold til vores økonomiske vækst, og nye jobs kommer som regel fra nye virksomheder. Dette er derfor et opråb til alle, som arbejder med vækstpolitikker. Vi har brug for bedre vilkår og muligheder, hvis start-ups skal udvikle sig til store og hurtigt voksende virksomheder og reelt bidrage til den samlede vækst.

Hvordan definerer man så en scale-up-virksomhed? Vi kan måske tage udgangspunkt i definitionen, som Børsen bruger i forbindelse med deres årlige gazelleundersøgelse, som de har udarbejdet siden 1995. Her bliver en gazellevirksomhed blandt andet defineret ved at omsætningen/bruttoresultatet mindst skal være fordoblet i løbet af de seneste fire år. Og det er måske et meget godt bud på en definition af en scale-up også.

En af de største udfordringer for start-ups er at vækste en allerede identificeret forretningsmodel og på samme tid opretholde operationel kontrol. I min optik, og i øvrigt også hvad jeg hører fra andre start-ups, så er nedenstående en bud på, hvad der forhindrer mange start-ups i at vokse sig store:

  • Mangel på vedvarende ecosystemer
  • Adgang til de helt rigtige medarbejdere
  • Bedre adgang til funding

Men hvad kan vi – som entreprenører og i de nationale økonomier rundt omkring – gøre ved disse udfordringer, og således hjælpe til med at udvikle vores start-ups til scale-ups?

I en hvilken som helst national økonomi bør det være vigtigt og i nationens egen interesse at hjælpe start-up-virksomheder med ovenstående og lignende udfordringer.

Som det første er vi nødt til at udvikle vedvarende ecosystemer, hvor innovationen kan blomstre – og det er vigtigt, at det er start-upmiljøet, som styrer det selv. Da jeg først startede Queue-it med mine medstiftere, var der ikke et velfungerende, samlet tech start-upmiljø, hvilket var en udfordring for os. Som entreprenør er det ekstremt vigtigt at møde andre små virksomheder i samme situation, som kan give indspark til både udvikling, go-to-market strategi og investorer. Du har simpelthen behov for inspiration og hjælp fra folk, som kender spillets regler og udfordringer. Siden vi startede, er der dog blomstret rigtig gode initiativer op som f.eks. græsrodsinitiativet #CPHFTW, men der kan stadig gøres meget mere.

Dernæst er det vigtigt, at der er adgang til dygtige medarbejderressourcer. F.eks. i mit firma har vi behov for dygtige udviklere, sælgere og marketingmedarbejdere, som kan hjælpe os med innovation, udvikling og go-to market i globalt regi. Der er behov for tættere samarbejde mellem erhvervslivet og uddannelsessystemet for at sikre, at de efterspurgte kompetencer tilvejebringes. F.eks. kunne jeg godt tænke mig, at programmering, virksomhedsstart og –drift, samt entreprenørskab blev en langt større og mere integreret del af undervisningen på alle niveauer.

Herudover har start-ups behov for nemmere adgang til funding, hvis de skal have bedre mulighed for at skalere forretningen. Støtte fra det offentliglige til innovation og økonomisk luft til start-ups, som arbejder med konkrete initiativer og udvikling, er én ting, men at finde de rigtige investorer og funding er en anden. Der bør være gode muligheder for business angels og for kombineret funding mellem private og offentlige investorer. Det er i den forbindelse vigtigt at sikre at offentlige penge ikke kommer i konkurrence med private penge, men i stedet understøtter hinanden.

Jeg mener også, at det er vigtigt at skabe et bredere samarbejde mellem start-up hubs rundt omkring i verden; og ikke kun i Europa.  F.eks. har Nesta i sidste måned lanceret et index, som viser, at London er den bedste by for digitale entreprenører – både for start-ups og for scale-ups. Hvorfor ikke lære fra dem? Hvad gør London, som vi kan kopiere i København og til andre byer og lande? Hvordan skaber andre byer innovative og støttende miljøer, og hvad kan vi lære af dem?

Det kunne være super fedt, hvis Danmark i fremtiden blev det land, som andre lod sig inspirere af. At Danmark blev stedet man søgte til, hvis man havde brug for inspiration til sin start-up og scale-up.

Måske der allerede findes en masse gode initiativer derude, som jeg bare ikke kender til. Men hvis du gør, så skriv dem gerne i kommentarfeltet.

2 responses to “Hvordan udvikler vi start-ups til scale-ups?

  1. Hej Camilla, Rigtigt godt indlæg. Jeg er helt enig med dine betragtninger. Inno-Overblik (www.inno-overblik.dk) er en online portal, hvor startups/scaleups kan få et overblik over de mange tiltag i det danske ecosystem. Her er der fx oversigter over offentlige funding muligheder, samt private investorer i form af business angels, venture capital og investeringsselskaber. Måske det kunne være interessant?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *