Derfor har vi brug for flere kvindelige tech-iværksættere

I det københavnske tech start-up miljø dukker spørgsmålet om den lave andel af kvindelige founders jævnligt op – hvorfor er vi så få, og hvad skal der til for, at der kommer flere?

Engang i mellem kan jeg godt lide at stoppe op og tænke lidt over hvorfor det, vi efterspørger, i virkeligheden er vigtigt, betyder noget. For kunne det i teorien ikke være underordnet, hvilket køn, stifteren af virksomheden har, bare der kommer gang i den vækst, som samfundet forventer af virksomhederne?

Det korte svar er, at det ikke er ligegyldigt.

Det er der mange årsager til, og som jeg ser det, handler det primært om 2 ting:

Den første er simpel; hvis vi de facto udelukker 50% af de potentielle iværksættere (kvinderne), bliver det samlede antal virksomheder, der startes op, alt andet lige mindre, end hvis kvinderne også deltager. Det er desværre sådan, at en meget stor andel af de teknologivirksomheder, der startes op, ender med at fejle. Så for at få et større antal succeshistorier ud i den anden ende af tragten, skal der mange flere ind foroven.

Den anden årsag, som optager mig, er, hvad det er, der bliver opfundet. Det er min personlige, og helt ikke-akademiske observation, at der er nogle alvorlige branchemæssige ”huller”, hvor der slet, slet ikke udvikles nok ny teknologi. Og de findes desværre ofte i de brancher, der domineres af kvinder – her tænker jeg fx på sygeplejen, daginstitutioner, ældrepleje og skolerne. Det er min påstand, at mænd i højere grad udvikler til de traditionelt mandsdominerede brancher, og at de typisk ”bløde” brancher ikke i samme grad udvikler sig ved hjælp af ny teknologi.

Men lad mig – for nu at vælge den positive vinkel – komme med et par eksempler på nyere teknologi, fra kvindeejede virksomheder, som illustrerer, hvad der kunne komme ud af det, hvis vi fik fremelsket en kultur med en højere andel kvindelige iværksættere og opfindere:

Clue – en app der vil gøre en forskel inden for reproduktiv sundhed bl.a. ved at tracke menstruationscyklus, CEO Ida Tin, se http://www.helloclue.com/dk.html

Maternity Foundation, Safe Delivery App – en app der hjælper med mere sikre fødsler i udviklingslandene, CEO Anna Cecillia Frellsen, se http://maternity.dk/da

EasySize – avanceret teknologi, der forudser kunders foretrukne tøjstørrelse, CEO Gulnaz Khusainova, se http://www.easysize.me/

MyMonii – en lommepengeapp der hjælper børn med at opnå en højere grad af økonomisk forståelse, CEO Louise Ferslev, se http://www.mymonii.com/

MyMedCards – nem og hurtig adgang til praktiske såvel som faglige kliniske informationer (erstatter den der bog, sygeplejersken har i lommen), CEO Sarah Bach Munkholm, se http://mymedcards.dk/

Efter min mening gør disse opfindelser – inden for deres respektive områder – en væsentlig forskel, nogle i forhold til liv og død andre for de involverede forretninger og forbrugere.

Hvis vi kan motivere endnu flere kvinder til at skabe ny teknologi, er mulighederne rigtig store. Heldigvis er der – både blandt mænd og kvinder – i økosystemet omkring CPHFTW (netværk for tech start-ups) en udbredt begejstring for, at flere og flere kvinder deltager aktivt og en stor vilje til at bakke op om dette. Det er min fornemmelse, at der er noget stort på vej, og hvis du har andre eksempler, så kom frit frem med dem i kommentarerne!

Hvis du vil vide mere om tech start-up miljøet i København, kan du starte her: http://cphftw.dk/

Hvis du er interesseret i, hvordan vi bl.a. forsøger at inspirere en højere grad af diversitet inden for teknologi, kan du følge med her: http://www.womenintech.dk/#mission

2 responses to “Derfor har vi brug for flere kvindelige tech-iværksættere

  1. Jamen hvor skal man da registrere sig henne for at komme i betragtning til titlen som kvindelig founders i det Københavnske Tech miljø.

    Jeg læser tit sætninger som “os i iværksætter Danmark” eller “os i startup miljøer” og nu “os de kvindelige founders i det Københavnske Tech miljø”. Mit spørgsmål hvem er “OS”?
    Der er mange kvindelige iværksættere som også starter inden for tech-verdenen og har succes med deres arbejde. Men OS høre aldrig om dem. De passer deres og OS passer sit.

    1. Tak for din kommentar. Har du startet en forretning inden for IT, så har du vel allerede titlen som ”Kvindelig Founder”, tænker jeg. Men spørgsmålet er vel mere, om du har lyst til at være en del af ”OS”, som du beskriver det. Jeg er ikke sikker på, præcis hvem du refererer til, men vi er mange, som ofte mødes i forskellige netværk som f.eks. CPHFTW, Geek Girl Magazine, Women in Tech etc., så hvis du har lyst, er det vel bare at møde op? Personligt ville jeg blive glad, hvis vi satte endnu mere fokus på alle de kvindelige iværksættere, som findes i det ganske land, og mødte nye rollemodeller og succesfulde start-ups, som vi ikke tidligere har mødt. Det kan vi alle sammen lære noget af. Ikke mindst alle de unge mennesker, som lige nu er på vej ind i start-up verdenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *