5 råd til bestyrelsesklare kvinder

SEI/KiB workshop for bestyrelsesklare kvinder

Debatten om, hvordan (og hvorfor) vi kan få flere kvinder i bestyrelser, er ofte lidt af en hvepserede at stikke hånden i. Det emne lader jeg ligge i dag, og kommer i stedet med mine bud på, hvad de mange kvinder, der er parate til at gå i gang med en bestyrelseskarriere, selv kan gøre for at fremme processen.
Emnet er interessant og forleden var jeg taler på en workshop for netop bestyrelsesparate kvinder.

Jeg vil med det samme tilstå, at jeg var temmelig bekymret for, om der overhovedet ville være nogen tilmeldinger, for jeg hører ofte fra virksomheder, at det kan være svært at finde de kompetente kvindelige bestyrelseskandidater.

Det viste sig dog hurtigt, at det slet ikke var i den retning, mine bekymringer burde gå.

Der skete nemlig det helt forunderlige, at workshoppen blev fuldkommen overbooket med det samme (der var plads til 75 deltagere), og at langt størstedelen var yderst kvalificerede kvinder i høje stillinger i de helt store virksomheder i Danmark.

Så for nu at være ærlig var det en anelse intimiderende, som iværksætter og medstifter af den meget lidt corporate softwarevirksomhed Queue-it at skulle dele mine erfaringer med et så imponerende publikum.

 

SEI/KiB workshop for bestyrelsesklare kvinder

 

Nu er jeg heldigvis ikke typen, der sådan lige lader mig slå ud af den slags, så jeg strammede mig lidt ekstra an og delte mine forslag med de dygtige kvinder. Det var på mange måder en fantastisk formiddag, ikke mindst fordi jeg nu er stærkt opmuntret over, at der faktisk findes så meget uforløst potentiale på området.

Her er de råd, jeg gav deltagerne med på vejen, i form af en række praktiske actions, der kan sættes i gang med det samme:

 1. Overvej din målgruppe
  Start med at tænke over hvilken type virksomheddu gerne vil have en bestyrelsespost i. Her kan du fx overveje branche, størrelse, geografi, virksomhedens vækststadie samt hvilke kompetencer, der især er brug for.
 2. Identificer relevante kompetencer og erfaring
  Ud fra målgruppen kan du udvælge en række af de kompetencer og erfaringer, du besidder, vil være særligt relevante i forhold til at positionere dig til en post. Hvis du er i tvivl så spørg i dit netværk.
 3. Opdater din LinkedIn-profil
  Din LinkedIn-profil er vigtig. Du kan bl.a. sikre, at al relevant erfaring (fx fra Advisory Boards) er fremhævet, opdatere dine skills (og indhente endorsements) og skrive i dit summary, at du er klar til at påtage dig poster, samt hvad du især kan tilføre.
 4. Formuler og hold din jeg-vil-have-bestyrelsesposter-nu-elevatortale
  Det er en fordel at formulere en helt kort ”tale” om, at du er klar til bestyrelsesposter, og hvilken værdi du især kan tilføre. Den skal du holde i enhver tænkelig og relevant sammenhæng.
 5. Netværk, netværk, netværk
  Ikke overraskende er dit personlige netværk en meget vigtig del af processen. Det er nødvendigt at afsætte tid og overskud til at pleje det, både online og fysisk. Det er bl.a. i forbindelse med diverse netværksarrangementer, at du kan få glæde af den føromtalte elevatortale, så du ikke står der og siger øh-bøh, og så er muligheden forpasset.

Endelig vil jeg fremhæve en af mine kæpheste, som jeg synes er særligt vigtig i denne sammenhæng. Vi er som erhvervskvinder død og pine nødt til kollektivt at vedtage, at cat fighten definitivt er slut. Vi skal bakke endnu mere op om hinanden – og hver gang det giver fagligt mening overveje, om det er muligt at anbefale en anden kvinde til de gode stillinger og poster, vi støder på. Hvis vi formår at skabe en fælles successtemning, hvor vi gensidigt anerkender og roser hinanden fagligt, kan vi komme rigtig langt i forhold til at skabe endnu mere vækst i de danske selskaber.
Hvis du vil vide mere om emnet kan du kontakte Scandinavian Executive Institute og Kvinder i Bestyrelser , som arrangerede workshoppen.

Det var mine råd – der er givetvis mange andre gode råd, og det ville være fantastisk, hvis du vil dele dine i kommentarfeltet.

One response to “5 råd til bestyrelsesklare kvinder

 1. TAK for et inspirerende og givende oplæg med gode relevante råd.
  Yderligere et råd: Tænk over hvordan dine kompetencer og erfaringer fra driften kan anvendes på det mere strategiske niveau som bestyrelsesarbejde fordrer – og hvordan du vil italesætte dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *